1. Protesten en stakingen dwingen Loekasjenko tot dialoog: het regime van Alexander Loekasjenko stond nog nooit op het punt om te kantelen. In Wit-Rusland is alles in augustus anders. Er komen nu drie manieren naar voren hoe de zaken in het buurland van de EU zouden kunnen verlopen. ‘Wit-Rusland werd wakker.’ Met deze woorden probeerde oppositieleider Svetlana Tichanovskaya dinsdag Europa bewust te maken van de politieke crisis in haar thuisland.

“We zijn niet langer de oppositie. We zijn nu de meerderheid. De vreedzame revolutie vindt plaats”, zei de 37-jarige op video tijdens een hoorzitting in de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement . Dat is interessant. Sterker nog, zelfs meer dan twee weken na de presidentsverkiezingen – waarin de zittende Alexander Loekasjenko zichzelf tot winnaar verklaarde met 80 procent van de stemmen – gaan mensen in het hele land nog steeds elke dag de straat op. Werknemers van staatsbedrijven staken, artsen en verpleegsters demonstreren voor klinieken en wetenschappers protesteren voor universiteiten. Dit is allemaal niet gebeurd tijdens de 26-jarige ambtsperiode van Loekasjenko. Voor het eerst staat het aangrenzende EU-land voor een mogelijk keerpunt. De dictatuur dreigt omver te werpen – maar zal dat ook gebeuren? Er zijn momenteel drie scenario’s voor hoe het zou kunnen gaan in Wit-Rusland:

Voor veel demonstranten, en vooral de stakers, is er geen weg meer terug. Of het nu gaat om een ​​baan, sociale zekerheid of gewoon je eigen gezondheid: je hebt al te veel geriskeerd om nieuwe verkiezingen en een vreedzame machtswisseling te krijgen. De meeste demonstranten denken er niet eens aan om te stoppen. “Ik ben eraan gewend dat dit een marathon is en geen sprint”, zei Jura Sidun tegen onze redactie. De 38-jarige is al meer dan 22 jaar politiek actief in Wit-Rusland. Deze mening wordt ook bevestigd door de Wit-Russische politicoloog Vadim Mojeiko van het Belarusian Institute for Strategic Studies (BISS): De Wit-Russen zijn klaar voor langdurige demonstraties. “Ik verwacht elk weekend massale straatprotesten en elke dag kleinere, lokale acties, inclusief lokale stakingen”, zei Mojeiko in een telefoontje met onze redactie. De tijd speelt zeker in de handen van de demonstranten. “We zullen deze impasse met zijn ups en downs hebben totdat de economie instort. Het zou niet te lang moeten duren als Rusland niet besluit een paar miljard bij te dragen”, meent Tadeusz Giczan van de University College London School of Slavonic and East European Studies. . Was dit artikel over Wit-Rusland interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *