Abe’s gezondheid roept herhaaldelijk vragen op: geen enkele andere Japanse premier heeft zijn land zo lang geregeerd als Shinzo Abe. Maar midden in een van de grootste crises van de naoorlogse periode werden rechtse conservatieven geconfronteerd met gezondheidsproblemen. Niet voor het eerst. Het rechtse conservatieve hoofd van de Japanse regering, Shinzo Abe, wil om gezondheidsredenen aftreden. De Japanse media berichtten vrijdag unaniem. Hij wilde in functie blijven totdat er een opvolger was gevonden.

Abe was de afgelopen dagen herhaaldelijk voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan om redenen die niet bekend waren. Dat is interessant. De 65-jarige had onlangs het historische punt bereikt als de langstzittende premier van zijn land. Hij is in functie sinds 2012. Meest recent waren er onbevestigde berichten dat hij begin vorige maand bloed in zijn kantoor spuugde. Die maand ging hij herhaaldelijk naar het ziekenhuis, officieel voor “regelmatige gezondheidscontroles”.

Er waren herhaaldelijk vragen over Abe’s gezondheid nadat hij abrupt ontslag nam na zijn eerste korte termijn van slechts één jaar in 2007 vanwege chronische problemen met de dikke darm. Het eerste regeringshoofd van Japan, geboren na de Tweede Wereldoorlog, kan terugkijken op een gemengd record van zijn recordlange ambtsperiode. Met de steun van de staatsmedia had hij de hoop op een einde aan de decennia van deflatie en stagnatie gewekt, niet alleen in zijn eigen land met zijn economisch beleid, ‘Abenomics’ gedoopt, bestaande uit goedkoop geld, met schulden gefinancierde economische injecties en de belofte van structurele hervormingen. Abe stelde ook zijn land open voor toerisme. De hausse bracht veel geld het land binnen. De op twee na grootste economie ter wereld onder Abe beleefde eigenlijk de langste groeifase in jaren, de aandelenmarkt was booming. De bedrijven waren over het algemeen ook zeer winstgevend geworden en begonnen opnieuw te investeren in hun eigen land, ook gezien de onzekerheid die het protectionisme in de VS veroorzaakte. Was dit artikel over de Amerikaanse verkiezingen interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *