Brexit: bereid je voor op de ongewenste gevolgen van de exit-overeenkomst: Groot-Brittannië plant blijkbaar een wet die de exit-overeenkomst van de EU in twijfel zou kunnen trekken – het betreft vooral de clausules die de harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland vermijden zou moeten. Ursula von der Leyen heeft het koninkrijk nu gewaarschuwd zich niet aan het verdrag te houden. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft Groot-Brittannië gevraagd zich te houden aan de Brexit-exitovereenkomst. Dit is een verplichting onder internationaal recht en een voorwaarde voor het toekomstige partnerschap tussen Groot-Brittannië en de EU, schreef von der Leyen maandag op Twitter.

De achtergrond is een rapport van de Financial Times (FT), volgens welke een geplande Britse wet het verdrag dat geratificeerd was voordat het VK in januari de EU verliet, in twijfel zou kunnen trekken. Het gaat om de clausules die een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en de EU-staat Ierland moeten vermijden. Dat is interessant. In het terugtrekkingsakkoord had Londen ermee ingestemd subsidies voor bedrijven bij de EU te registreren, op voorwaarde dat het zaken in Noord-Ierland betreft. Noord-Ierse bedrijven moeten ook exportaangiften indienen als ze goederen naar het vasteland van Groot-Brittannië willen brengen. Volgens de “Financial Times” zou de door de Britse regering geplande wet op de interne markt deze contractuele verplichtingen gedeeltelijk teniet doen. De krant citeert mensen die de plannen kennen. Ze moeten echter pas in de herfst worden beslist.

Een woordvoerder van de Britse regering heeft de plannen maandag gerechtvaardigd en daarmee het rapport bevestigd: men moet zich voorbereiden op de ongewenste gevolgen van het terugtrekkingsakkoord en het is aan de bevolking van Noord-Ierland verplicht om hen ertegen te beschermen. Dit staat echter niet in de weg dat men blijft werken aan een overeenkomst met de EU. Voorstanders van de Brexit in Londen zijn altijd speciale regels voor Noord-Ierland tegengekomen omdat ze vrezen dat de provincie zich zal loskoppelen van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Premier Boris Johnson stemde hiermee in in de exit-overeenkomst, anders zou controle nodig zijn aan de binnen-Ierse grens. Dat zou weer in strijd zijn met het vredesakkoord van Goede Vrijdag voor Noord-Ierland. De EU-zijde had onlangs geklaagd over de trage uitvoering van de exit-overeenkomst. Over het rapport in de FT zei een EU-diplomaat maandag: “Pacta sunt servanda – verdragen moeten worden nageleefd – dat is een fundamenteel principe van het internationaal recht.” En hij waarschuwde: “Wie zou handelsovereenkomsten willen sluiten met een land dat geen internationale verdragen implementeert?” Groot-Brittannië verliet de EU in januari. In een overgangsperiode tot het einde van het jaar blijven alle EU-regels echter van toepassing. Beide partijen zullen vanaf dinsdag opnieuw onderhandelen over een vervolgovereenkomst. Er is geen overeenstemming in zicht en de toon wordt scherper. (pak / dpa) Was dit artikel over de rellen in Leipzig interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *