Vluchtelingenkamp Moria: bluswerkzaamheden belemmerd: ’s Nachts braken verschillende branden uit in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Veel van de 12.600 mensen die daar woonden, vluchtten naar de omliggende bossen en heuvels. De naderende brandweer zou met stenen zijn bekogeld. De grote brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is volgens informatie van de overheid sinds woensdagochtend grotendeels onder controle. Premier Kyriakos Mitsotakis heeft voor vanmorgen een crisisbijeenkomst in Athene belegd, vertelde regeringswoordvoerder Stelios Petsas aan de staatstelevisie-omroep ERT.

Naast de ministers van migratie en civiele bescherming zullen ook het hoofd van de Griekse inlichtingendienst (EYP) en de stafchef deelnemen. Volgens Petsas wordt georganiseerde brandstichting vermoed. Dat is interessant. De woordvoerder bevestigde ook dat migranten hadden geprobeerd de brandweer te verhinderen het bluswerk te doen. Zoals de Griekse media unaniem meldden, waren er woensdagochtend geen gewonden of zelfs doden. Athene heeft extra oproerpolitie naar het eiland gestuurd. De onrust in het kamp was dinsdagavond al begonnen nadat bekend werd dat er nu zeker 35 coronagevallen in het kamp zijn. Moria werd daarom afgesloten en in quarantaine geplaatst tot 15 september.

Speciale eenheden van de oproerpolitie waren in actie. Video’s op sociale netwerken lieten verdwaalde, bange mensen zien en ook degenen die zeiden “Dag, Moria!” zong. Veel van de meer dan 12.000 migranten en vluchtelingen die het laatst in het kamp woonden, vluchtten naar de omliggende bossen en heuvels, terwijl anderen op weg waren naar de hoofdstad van het eiland, Mytilene, zoals gemeld door de Griekse media. Op sommige plaatsen zouden eilandbewoners zich tegen hen hebben verzet en hun weg hebben geblokkeerd. Moria is het grootste vluchtelingenkamp in Griekenland en Europa. Het is jarenlang hopeloos overbevolkt; volgens het Griekse ministerie van Migratie woonden er onlangs ongeveer 12.600 vluchtelingen en migranten – met een capaciteit van slechts 2.800 plaatsen. Lees ook: Armin Laschet annuleert bezoek aan Moria om veiligheidsredenen We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *