Migratiebeleid moet worden geëuropeaniseerd: het gaat niet om de aantallen voor de toelating van vluchtelingen, het gaat om een ​​algemeen concept, zegt bondskanselier Merkel. Het berust op een Europeanisering van het migratiebeleid. Maar wanneer komt het? Na de brand in het Griekse vluchtelingenkamp Moria kon onder gezamenlijke leiding van de EU en Griekenland een nieuw kamp worden gebouwd. In de afgelopen dagen zijn er overwegingen geweest “dat een dergelijk vluchtelingenkamp beheerd zou kunnen worden door de Griekse autoriteiten en mogelijk ook door de agentschappen van de Europese Unie”, zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen maandag na een videoconferentie met de Chinese president Xi. Jinping.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) verzekerde Duitse steun als er een nieuw opvangcentrum zou worden opgezet op het eiland Lesbos. Alleen concentreren op een aantal vluchtelingen dat Duitsland zou moeten opvangen is “de verkeerde aanpak”, zei Merkel, uiteraard met het oog op de eis van SPD-leider Saskia Esken om onmiddellijk een hoog viercijferig aantal vluchtelingen in Duitsland op te nemen. Dat is interessant. Een nieuw opvangcentrum onder Grieks en EU-bestuur zou een proefproject zijn om over na te denken. Voorlopig berusten de soevereine rechten bij Griekenland, zei Merkel. De bondskanselier zei dat er een verdrag moest komen dat de Europese handel daar mogelijk zou maken. “Ik denk dat dit een heel belangrijke stap is op weg naar een sterkere Europeanisering van het migratiebeleid.” Von der Leyen voegde toe dat het belangrijk was dat “zo’n proefproject” nauw verband hield met de overwegingen van het migratiepact, dat de Europese Commissie volgende week woensdag zal presenteren. Jarenlang hebben de EU-landen het volkomen oneens over hun gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid. Het belangrijkste twistpunt is vooral de verdeling van asielzoekers over de EU-landen. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie is bedoeld om de blokkade op te lossen. Hierover moeten de EU-staten en het Europees Parlement nog onderhandelen.

Ondertussen dringt de Griekse regering er bij de dakloze migranten op het eiland Lesbos op aan om onmiddellijk naar een nieuw, tijdelijk tentenkamp te verhuizen. “Vanaf aanstaande maandag worden de asielprocedures alleen verwerkt voor degenen die in het kamp zijn”, zei minister van Migratie Notis Mitarakis op de Griekse radio. Volgens een rapport van de staatsomroep ERT wil de regering een flyer sturen naar migranten op Lesbos om een ​​beroep te doen op het nieuwe tentenkamp. Tot nu toe zouden er slechts 600 daarheen zijn verhuisd. Het nieuwe tentenkamp biedt nu plaats aan meer dan 5.000 migranten, zei Mitarakis. In de komende dagen moet het worden uitgebreid totdat alle 12.000 migranten die nu dakloos zijn, gehuisvest zijn. Volgens eigen informatie heeft het Duitse Rode Kruis (DRK) zondag en maandag in totaal vier vliegtuigen met grote tenten naar Lesbos gestuurd. Maandag gingen weer talloze migranten de straat op van Lesbos en eisten dat ze naar West-Europa zouden worden gebracht. Merkel wil woensdag een besluit over toelating door de kabinetsvergadering. Merkel zei dat ze in overleg was met de federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU), volgens deelnemers aan een CDU-presidiumvergadering. Volgens deze informatie plant ze ook een ontmoeting met burgemeesters uit Duitsland die campagne voeren voor de opvang van vluchtelingen. De voorzitter van de Duitse districtsvergadering, Reinhard Sager, sprak zich uit tegen gemeenten die het alleen deden. De toelating van vluchtelingen valt wettelijk onder de verantwoordelijkheid van de federale overheid, benadrukte hij in de kranten van de Funke-mediagroep. Was dit artikel over vluchtelingen interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *