Heb je ooit nagedacht over de belangrijke rol die je voeten spelen in je dagelijks leven? Op het eerste gezicht raken je voeten de grond wanneer je staat, loopt of rent, en het zijn verlengstukken van de benen, die je helpen te bewegen. Maar je voeten zijn veel meer dan dat. Immers, zij zijn het fundament van je lichaam, wat jouw voeten helpen om optimaal te kunnen lopen of bewegen.

Het begint met je voeten: de loopcyclus

Wanneer we lopen of rennen, doorloopt ons lichaam een ​​complexe reeks stappen waardoor beweging soepel en gemakkelijk lijkt. Het is eigenlijk een complexe cyclus die de ” loop” of loopcyclus wordt genoemd . (houd er rekening mee dat een cyclus op één plaats begint en uiteindelijk op hetzelfde punt eindigt.) Wanneer je hiel voor het eerst de grond raakt, wordt dit ‘hielaanval’ genoemd. Vervolgens begint je voet plat op de grond te komen omdat hij meer gewicht krijgt. We noemen dit ‘middenstand’. Dan raken de bal van je voet en de tenen eindelijk de grond, net als de hiel begint op te tillen. Terwijl het momentum van je lichaam je voortzet. Dus als je loopt, zwaait het ene been altijd naar voren, terwijl het andere het gewicht van het lichaam draagt. Het is duidelijk dat hoe langzamer je beweegt (bijv. lopen), hoe groter de kans is dat beide voeten jouw lichaamsgewicht ondersteunen. Hoe sneller je beweegt (bijv. hardlopen), hoe groter de kans dat één voet het lichaamsgewicht op een bepaald moment ondersteunt.

Relevante voetanatomie: de drie bogen

Voetanatomie speelt een belangrijke rol in de voetfunctie. Weet je bijvoorbeeld hoeveel bogen elke voet heeft? Elke voet heeft eigenlijk drie bogen: één aan de binnenkant van de voet, één aan de buitenkant en één over de bal van de voet. Deze bogen zijn allemaal belangrijk en moeten allemaal goed functioneren om gezond bewegen en dragen van het gewicht te vergemakkelijken. Wanneer onze voeten niet de steun van de voetboog hebben waarvan we nu weten dat deze zo belangrijk is, kan ons lichaam problemen krijgen. Deze problemen kunnen onschuldig genoeg beginnen, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Voeten zijn net als de banden van een auto. Zonder banden rijd de auto niet. We moeten erg zuinig zijn op onze voeten, om goed te kunnen functioneren. Wil jij je voeten laten bekijken of heb je behoefte aan voetzorg? Podotherapie Amsterdam wilt je graag verder van dienst zijn!